İleri sürüş teknikleri koltuk pozisyonu, koltuk ayarı ne işe yarıyor. İleri sürüş teknikleri eğitimi, güvenli sürüş teknikleri eğitimi ve direksiyon dersi eğitiminde bahsettiğimiz oturuş pozisyonu aynıdır. Fakat yarış teknikleri ve ralli eğitimi gibi eğitimlerde koltuk ve oturuş pozisyonu biraz daha farklıdır.
Biz burada bu yazımızda size güvenli sürüş teknikleri eğitimi ve direksiyon dersi ile alakalı eğitimlerde verdiğimiz oturuş pozisyonundan bahsedeceğiz. Sebebi normal otomobil sürücüleri için anlatacağım gerekli oturuş pozisyonu yeterli olacaktır.
Koltuk ayarı, İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ anlamında sırtınızın boşluğunun olmaması gerekmektedir. Sebebi ise ne kadar sabit bir oturuş yaşarsanız sarsıntı ve ani tepkiler sizi olumsuz etkilemez. Direksiyonunuzu daha mantıklı ve hızlı çevirebilirsiniz. Tabi koltuk sabitlendi ama bu kadar mı.
Bazı ileri sürüş teknikleri eğitmenleri bu konuda bacak açısı otomobilin pedallarına 120 derece olacak tarzında şu terazisi hesapları veriyor. Tüm insanların bacak yapıları farklıdır. Bazı insan kısa bacaklı bazısı ise uzun bacaklıdır. Yok böyle bir açı bilginiz olsun. Neden anlamıyorum bu kadar çöp bilgi, doğru bilgi gibi anlatılanlar, anlatılanlar.
Peki nasıl olmalı bu oturuş pozisyonu, pedallara ayağınızın ucu değil, rahat bir şekilde ayağınız basmalı, koltuk sırtı tam dik olacak şekilde olmalı. Tam dik pozisyon sizin otomobilinizin önünü daha rahat gösterdiği gibi aslında sırtınızın tamamı ile sabitlenmesi içindir. İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ artık otomobil üreticilerinin de bildiği konulardandır.
Güvenli sürüş teknikleri nasıl uygulanacak ise otomobillere bu şekli ile yaklaşarak ergonomi ve kullanım detayı sunar. Bu doğallıkta üreticiler son yıllarda teleskopik direksiyonu çıkardı ve insan vücuduna göre sürücülerin derinlik ayarı ve yükseklik ayarını kendi ölçülerine göre ayarlanabilir yaptı.
Bu anlamda direksiyonun tam 12 bölgesi yani direksiyon simidinin en üst kısmı sizin ulaşabileceğiniz en zor noktadır. Bu noktayı düşürme adına en aşağı seviyede direksiyonu düşürmeniz daha rahat ve hızlı direksiyon çevirmenize neden olur. İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ yada güvenli sürüş teknikleri eğitiminde ilk olarak bu konu anlatılır.
Bu seviyeyi ayağınızı gazdan frene atarken bacağınız direksiyona çarpmayacak şekle getirmeniz gerekmektedir. Bu ayarın en pratiği normal otururken direksiyonun simidinin, en alt kısmının bacağınızdan 3 parmak yukarıda olması yeterlidir. Kol mesafesi de güvenli sürüş teknikleri anlamında çok önemlidir. Direksiyonun 12 istikameti kol bileklerinize kadar gelmelidir.
Bu sayede dirseğinizde en zor ulaşamadığınız bölgede dahi bir kırılma olur ve rahatlıkla, direksiyonunuzu çevirebilirsiniz. ileri sürüş teknikleri anlamında kolunuz düzleş ise direksiyonu çevirmek zordur.
Kısacası bu açıklamadan sonra biz İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ güvenli sürüş teknikleri eğitimi ve özel direksiyon dersi konularında koltuk dik olmalı, direksiyon 3 parmak bacaktan boşluk bırakılmalı 2 kolunuz direksiyonun üst kısmına uzatıldığında koltuktan omuzlarınız kalkmadan dirseklerinize kadar gelmeli.
Pedallara da rahat bir şekilde basmanız gerekir diyoruz. İleri sürüş teknikleri kursu fiyat yazımızı okuya bilirsiniz.